Kovassa nosteessa oleva hiphop-yhtye FAM julkaisee torstaina uuden singlen iskelmälaulaja Bablon kanssa – ’Mies eikä mikään’ kertoo tarinan vaikeuksien voittamisesta

Kekkonen, Bablo ja Kasper Vee 'Mies eikä mikään' musiikkivideon kuvauksissa.

FAM:n torstaina 6. huhtikuuta 2017 julkaistava uutuussingle kertoo tarinan itsensä kokoamisesta ja henkilökohtaisista ongelmista selviämisestä. ’Mies eikä mikään’ maalaa kuulijansa verkkokalvoille kuvan siitä kuinka vaikeuksista huolimatta ei koskaan saa luovuttaa. On vain jatkettava yrittämistä ja kaikki kääntyy aikanaan paremmaksi. ”Ei luovuttaja oo mies eikä mikään”, lauletaan kappaleessa.

FAM on saanut tähän ajatuksia herättävään biisiin mukaan iskelmä- ja rocklaulajana tunnetun, jo noin 30 vuoden uran musiikin parissa luoneen, Marko ”Bablo” Junnilaisen, jonka tunnetuimpia kappaleita ovat mm. ”Paikka auringossa”, ”Taivas sinivalkoinen”, ”Mies joka ei koskaan tanssi” ja ”Reissumies”.

Kekkosen ja Kasper Veen (FAM) edellinen helmikuussa julkaistu single Ystäville on kerännyt musiikkipalvelu Spotifyssa jo lähes 200.000 kuuntelukertaa kahdessa kuukaudessa ja biisistä myöhemmin julkaistu musiikkivideokin on muutamassa viikossa saanut YouTubessa yli 70.000 katselukertaa. FAM onkin jälleen kaikkien Suomen hiphop-skeneä seuraavien huulilla.

Miesten uusi single on edelleen rehtiä räppiä, mutta tällä kertaa kuitenkin hiukan popimmalla soundilla tehty biisi, jonka pitäisi upota helpommin myös hiukan vähemmän perinteistä rap-musiikkia kuuntelevalle väelle. Poppiin kaverukset eivät kuitenkaan ole tekemässä paluuta.

Yhtye itse kertoo kappaleensa sisällöstä seuraavasti.

– ”Luovuttaja ei oo mies eikä mikään”. Biisi kertoo vaikeista asioista selviämisestä ja siitä miten niiden kanssa oppii elämään. Siinä puhutaan omien virheiden hyväksymisestä ja siitä, että vika ei aina välttämättä ole kaikissa muissa, vaan välillä pitää katsoa peiliin. Ikinä ei kuitenkaan saa luovuttaa, vaan pitää jatkaa elämää. Kaikki muuttuu paremmaksi, kuvailee Kasper Vee tarinaa biisin taustalla.

Entä miten iskelmälaulaja ja Tangomarkkinoiltakin tuttu Bablo päätyi tällaiseen hiphop-kappaleeseen?

– Oltiin Kekkosen kanssa yhtämieltä siitä, että tähän biisiin täytyy saada kertsiin joku elämää nähnyt MIES, eikä mitään nuorta pojankoltiaista, Kasper toteaa.

– Kysyttiin Babloa mun mutsin kaverin kautta mukaan, joka tunsi miehen. Bablohan sitten innostui ideasta välittömästi. Mies sopii tähän biisiin kuin nenä päähän, kuten tulette kuulemaan. Mielettömän karismaattinen kaveri ja hänellä on tosi omaperäinen ja tunnistettava soundi, Kekkonen jatkaa.

FAM kokoonpano tunnettiin aiemmin Flowboysfam nimellä, mutta miehet tekivät täydellisen uudelleenbrändäyksen, vaihtoivat nimensä FAM:ksi ja hakivat selkeästi uuden suunnan musiikilleen. Yhtye on julkaissut aiemmalla nimellään neljä albumia ”Ehkä opit tuntemaan”, ”Opitsä tuntemaan”, ”Hattutemppu” ja ”X-Files”. Mistään aloittelijoista ei siis ole kyse, vaan pitkän linjan artisteista, jotka ovat vuosien aikana jo ehtineet jättää kädenjälkensä suomalaiseen hiphop-skeneen.

Miksi FAM päätti muuttaa nimeään ja mitä uudelleenbrändätty yhtye edustaa?

– Flowboysfamissa oli yksi jäsen ja deejii, jotka eivät enää kuulu kokoonpanoomme. Sillä porukalla tehtiin musaa vuodesta 2008 lähtien, joten sen nimen alle mahtuu monenlaista biisiä. Osa sellaisia, jotka ei ehkä ihan enää edusta sitä tyyliä mitä halutaan nykyään tehdä, Kasper Vee kommentoi.

– Haluttiin putsata pöytä. Famillä on selkeä meininki mitä se edustaa, eli ’old school’ -henkistä hiphoppia freshillä viballa. Kaikki Flowboysfam kama ei edusta samaa meininkiä. Haluttiin, että ihmiset löytää meidän uuden matskun helposti FAM nimellä ja vanhat biisit Flowboysfam nimellä. Vanhalla nimellä ei julkaista enää uutta matskua. Nyt on FAM:n aika, selventää Kekkonen.

Uudet julkaisut ovat herättäneet mukavasti huomiota ja nouseva käyrä on ilmeinen. Mitä teiltä on lupa odottaa seuraavaksi?

– FAM:lta on lupa odottaa paljon makeita ja keskenään erilaisia biisejä! Tietenkin edustaen tätä meidän uutta tyyliä. On tulossa yhteisbiisejä kaikille tuttujen artistien kanssa, joiden musaa me itekki ollaan diggailtu isosti…  Ja tietysti tyylikkäitä videoita! Toivottavasti päästään myös keikoille ja festareille rokkaamaan uusia biisejä livenä, kuvailee Kekkonen yhtyeen uusia tuulia.

Duo on myös tottunut keikkailemaan ja miehet ovat kokeneita esiintyjiä, jotka ovat olleet lavalla isommillakin festareilla, kuten Pipefest 2010 & 2011, Summer Up 2011 ja Blockfest 2010 (yleisöäänestyksen voittajana keikalle). Pienen uudelleen ryhmittymisen ja musantekotauon jälkeen kaverukset ovat jälleen aktiivisia keikkarintamalla ja heitä tullaan varmasti näkemään jatkossa ympäri Suomea.

Yhtye on parhaillaan tekemässä uutta levyä ja tulevien julkaisujen vierailijarosterissa tullaankiin kuulemaan tuttuja nimiä suomiräp faneille, aina Iso H:sta Julma Henriin ja Junoon.